Ben je reeds coöperant en wil je onmiddellijk starten met autodelen, vraag dan meteen je login aan.

Starten met autodelen.

Deelwagens nu beschikbaar!


We hebben geweldig nieuws! Onze eerste drie elektrische deelwagens zijn nu beschikbaar in Blankenberge. Dit is een belangrijke stap richting duurzaamheid en een groenere toekomst voor onze stad.


Wat is een deelwagen?
Een deelwagen is een auto waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken. Het idee is dat een gedeelde auto intensiever wordt gebruikt dan een eigen wagen, die vaak stil voor de deur staat. Als je niet dagelijks met een auto rijdt, is autodelen een duurzamer alternatief. De deelwagens van Klimaatbedrijf Blankenberge staan ter beschikking van de coöperanten.
 
Hoe werkt het?
Als coöperant reserveer je een elektrische deelwagen via de CoopStroom-app.

Haal de wagen op bij een van de strategisch geplaatste locaties,
zoals het stadhuis, het station of de kerk in Uitkerke.

Geniet van een duurzame rit door onze prachtige stad!

 

Laten we samenwerken aan een groenere toekomst voor Blankenberge!

Met duurzame groeten, het Klimaatbedrijf Blankenberge Team 🌿🚗


Starten met autodelen?


Welke stappen moet je doorlopen om effectief te kunnen starten met autodelen?
 

 1. Coöperant worden: Zorg ervoor dat je coöperant bent van Klimaatbedrijf Blankenberge of een andere coöperatie die bij CoopCedan is aangesloten, zoals CoopStroom, Ecopower of Beauvent.

 2. Login aanvragen: Vraag een login aan. Er wordt gecontroleerd of je coöperant bent. Na goedkeuring ontvang je een e-mail met een unieke code.

 3. Inschrijvingsflow starten: Gebruik de ontvangen code om de inschrijvingsflow te starten.

 4. Identiteitskaart en rijbewijs: Houd je identiteitskaart en rijbewijs bij de hand, want je hebt deze nodig om je in te schrijven.

 5. Download de CoopStroom app: Nadat je alle stappen hebt doorlopen, kun je de CoopStroom app downloaden via Google Play of de App Store en beginnen met autodelen.


Hoeveel kost het?


Bij autodelen betaal je enkel indien je effectief gebruik maakt van de deelwagen.
Rij je niet, dan betaal je ook niet.

Concreet zijn er twee betaalformules:

Prepaid-formule


€3/uur en €0,33/km

Heb je slechts heel af en toe de wagen nodig? Dan kies je best voor de Prepaid. Het voordeel van deze formule is dat je geen maandelijkse abonnementskosten moet betalen. Je betaalt dus enkel voor jouw gereden ritten. De ritten worden afgerekend aan €3/uur en €0,33/km. 

Wil je niet elke keer opnieuw manueel rijbudget moeten aankopen? Dan kan je kiezen voor de Prepaid Comfort. Er wordt dan maandelijks een vast bedrag via domiciliëring aan jouw rijbudget toegevoegd. Bijvoorbeeld €100/maand. Ook hier worden de ritten afgerekend aan €3/uur en €0,33/km.


Coop-formule


€0/uur en €0,33/km


Wanneer je snel 2 à 3 keer per week een wagen nodig hebt, kom je voordeliger uit met de Coop Formule. Je betaalt een vast bedrag van €75/maand via domiciliering waarmee je jouw tijdskost afkoopt. Je gaat deze formule aan voor minstens 3 maanden. Dat betekent dat jouw ritten in deze maanden afgerekend worden aan €0,0/uur en €0,33/km. Rij jij bijvoorbeeld een heel jaar met de Coop Formule en doe je 10.000 km per jaar? Dan kost dit jou €4.200/jaar of €350/maand. Misschien denk je nu 'dat is toch veel'? Uit onderzoek blijkt dat we als Belgen maandelijks gemiddeld meer dan €1000 uitgeven voor onze eigen wagen! 


Meer info over autodelen en de tarief formules vind je op de website van CoopStroom.


Leuke namen voor de deelwagens

Onze deelwagens krijgen allen een leuke naam. Deze namen zijn gekozen uit een (lange) lijst van lapnamen van Blankenbergse vissers. Ze sluiten dus mooi aan bij het verleden en de traditie van Blankenberge.

Waar vind je onze deelwagens?

We starten met 3 deelwagens. We kozen voor 3 Peugeots van het model 208. Het is de bedoeling om deze wagens op te pikken en terug te plaatsen in de zone waarin ze gepositioneerd zijn:

 • aan het stadhuis
 • aan het station
 • aan de kerk in Uitkerke

Wat gebeurt er concreet?

Heel binnenkort (Fase 1: 2024)


Meer laadpalen


  • Het is de bedoeling om veel meer (semi)publieke laadpalen voor elektrische voertuigen te plaatsen. Dat is nodig, omdat er tegen 2030 zes keer zoveel elektrische wagens zullen rondrijden. Bovendien kunnen we dankzij de zonnepanelen de laadpalen van groene stroom voorzien.
  • Bezit je aandelen in Klimaatbedrijf Blankenberge? Dan voorzien we korting als je de laadpalen gebruikt.


Meer deelwagens


  • Elektrisch rijden is niet voor iedereen financieel haalbaar. Autodelen is een goed alternatief. Het lokaal bestuur voorziet daarom genoeg elektrische deelwagens. Die zullen opladen aan onze eigen laadpalen, die we gezamenlijk gebruiken met alle coöperanten van Klimaatbedrijf Blankenberge. Het lokaal bestuur sluit aan bij het coöperatief elektrisch deelauto netwerk (CEDAN), zodat iedereen in heel Vlaanderen kan gebruik maken van coöperatieve deelwagens van gelijkaardige klimaatbedrijven


In de verhuur van deelwagens, de verkoop van energie via laadpalen, en het gebruik van de opgewekte energie van onze zonnepanelen zit hetterugverdienmodel