De eerste zonne projecten staan in de steigers

Wat gebeurt er concreet?

Heel binnenkort (Fase 1: 2024)

Meer zonnepanelen

  • Het lokaal bestuur legt op alle beschikbare daken van openbare gebouwen en sociale woningen zoveel mogelijk zonnepanelen.
  • Het lokaal bestuur start een groepsaankoop voor zonnepanelen. Zo kan elke inwoner kwaliteitsvolle zonnepanelen aankopen aan een goede prijs.


Later (Fase 2)

Energiedelen

  • De latere projecten, moeten de inwoners een vast en voordelig energietarief bieden. Klimaatbedrijf Blankenberge wil daarvoor een hernieuwbare energiegemeenschap vormen. We onderzoeken hoe we met het kimaatbedrijf zelfstandig energie kunnen produceren, distribueren en leveren. Zonder invloed van de energiereuzen. Zo houden we de energieprijzen op lange termijn constant en voordelig voor inwoners en bedrijven. Een energiegemeenschap helpt ook om de inkomende en uitgaande energiestromen nog beter op elkaar af te stemmen. En de energie die we zelf niet gebruiken, kunnen we op het net plaatsen en doorverkopen.


Windmolens plaatsen

  • Het lokaal bestuur wil een aantal grote windmolens plaatsen. Binnenkort start een studie om de beste locaties te bepalen. Als Klimaatbedrijf Blankenberge zélf investeert in windmolens, kan het de zelf opgewekte energie verkopen aan de stad en de inwoners. En dat aan een stabiele, lage prijs. Dit is een groot voordeel dat private spelers niet bieden. Winst maken is niet belangrijk, wel zoveel mogelijk zelfvoorzienend én duurzaam zijn.

In de verhuur van deelwagens, de verkoop van energie via laadpalen, en het gebruik van de opgewekte energie van onze zonnepanelen zit het terugverdienmodel